Thursday, December 3, 2020

股票期權缺點: Short Put 到價,接唔到貨

有些人用SP, 只為了收權金,所以好驚接貨;傻貓偏偏係另一類: 希望用超抵價去接貨。

昨晚電動車股大跌,一開市,NIO跌10%. 傻貓的SP 行駛價係$42.5,股價跌到$37.76. 隻SP到咗價,我滿心歡喜。點知,睇成個鐘,都接唔到貨。請教谷友,才發現: 一日未係到期日,到價都未必接到貨。

今次我完全體會到,用SP接貨的壞處: 到價未必可以即時接貨,需要等到期日,令自己處於被動、資金被鎖住,不敢莽動再另外加注入貨,因為等到到期日期間,會出現很多變數。

用我今次的情況做例子:

SP, 我係賣家,收咗權金,正股跌到行駛價,買家肯畀貨,我就要即時畀錢買正股。但如果買家想睇定d, 等到到期日,都可以。作為賣家,我係完全被動嘅。買家一日唔行駛,我就冇貨可接。

但我嘅戶口,一定要準備好現金,預備到價接貨。因為如果已經deep in the money, 對方都有可能提早行駛,鎖定佢既利潤。當然,亦有可能基於不明原因,對方選擇唔行駛,因此接貨呢件事,未必一定會發生。

結果: 我陷入窘境: 

1. 資金鎖死咗,明明正股到咗理想入貨價,都唔敢即場買正股。(因為資金有限,買咗正股,而買家又突然行駛未到期的SP, 我就會唔夠錢接貨。而且,會增加槓桿比率。)

2. 如果大量資金,押注在單一股票,組合的風險會大大提升。

3. 原本想低價入,提高安全邊際。但我有機會估錯市,如果正股在到期日前,股價再大幅下挫,我就會受到雙重打擊。(高價接貨,手上正股又一齊捱價,做蟹。)


醒來,見到NIO已經由低位,極速反彈。我的SP, 仍然在戶口,冇人行駛過。

"用SP, 低位接貨;再捕捉反彈機會,食升浪,甚至SC鎖定利潤。"原來只能在幻想中發生。


AC兄好快手咁寫咗一大段心得。我改動咗少少,將自己的case, 寫返落嚟,同時學吓計回報率:



Nov 24做SP, NIO股價是 USD $53. 美股期權,每張是100股。

SP 2張NIO@$42.5,Dec 31到期時,如果NIO跌低過 USD $42.5,我就要用$42.5 x $7.8 x 100股 x 2張  = HKD $66,300去接貨。

如果買家想提早行駛SP, 我就要即時用 HKD $66,300接貨。

但現在買家可能睇好股票後市發展,唔想畀貨我。

假設到期日時,NIO的收市價,高過USD $42.5, 我就只可以收返權金。

SP 2張NIO@$42.5,所賺的權金,是$2.46 x 7.8 x 200股 = HKD $3,837.6


回報率:

3,837.6 / 66,300 * 100% = 5.79%


跟AC兄一樣,我都係知道價值投資高手的買入目標價後,才找那個行駛價的Short Put買貨。回報率不算差,也可避免高位追入,如能低位入貨,安全邊際當然更高,坐貨也安心很多。

可是,如果有足夠耐性,又幸運遇到正股股價回調(大前提: 股票基本面不變,純粹因為外圍環境、投資氣氛,導致股價下跌),能夠低位直接買入正股,就不用心大心細,唔知幾時,又唔知可唔可以接貨。最慘係: 接唔到好股的貨,又食唔到反彈,我堅心痛。

AC兄發現: 100蚊樓下的美股,期權入場價較低,所以可以分更多注,更安全,更抵玩。

我比較簡單,真正看好某些股票,就SP. 大前提是: 自己戶口有足夠現金接貨。


期權報價

另外,最近學習股票期權,為了方便知道即時報價,我訂閱了IB的期權報價服務,HKD $25.

其實IB的snapshot都可以提供即時報價,每次股票即時報價,只是USD $0.01,其他產品的即時報價, 收USD $0.03. 每個月,首 USD $1的snapshot即時報價,費用全免。

之前,我只是在etnet的期貨期權 > 即時期權 ,選擇相關資產、結算月份。因為我的SP, SC, 都比較遠期,所以有時完全冇成交。用了IB的即時報價後,方便多了。

訂閱期權報價的手機IB操作:












36 comments:

  1. 師姐,出文出得好快,路數多多,這樣精疲力竭忙碌的生活,真的要注重湯水的調理,中醫的保健,我地D花生友,才可以看得開心,又稱心,承上文,大多blog友都希望你彈琴會更上一層樓,但作為 Fans,我更希望有一天妳會跟一哥抖震地說,我有咗,哈哈!:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. 因為我實在太得閒,所以成日寫呢樣寫嗰樣XD
      你真好^3^, 我真係好想有BB, 不過肯定好難如願

      Delete
  2. Short side 係冇行駛權, 通常要等到expiry, 或者等到Long side (美式)喺中途行駛。美式long side隨時可以行駛期權, 唔一定等到到期日。

    ReplyDelete
    Replies
    1. 香港係行美式期權嗎?
      你對期權了解似乎好豐富喔, 原來你有寫blog, 講股票期權的實踐
      我又有多一個渠道,好好學習了^_^
      多謝你

      Delete
    2. 哈哈, 多謝你喺我度留言。我都係玩吓寫blog, 希望分享多啲股票期權嘅操作同心得。
      我通常只開short put收premium, 亦唔介意接貨, 不過好少儲貨, 接左貨之後會睇情況SC走。

      Delete
  3. //回報率: 3,837.6 / 66,300 * 100% = 5.79% //

    有無計年度化回報率呀?

    ReplyDelete
    Replies
    1. 冇呀
      我係數學白痴,唔識計
      呢篇文章,都係借用AC兄的數學formula, 用自己的case, 代入返數字,寫嚟學吓咋
      請問年度化回報率又係咩?
      咁AC兄教嘅回報率,係咪"月回報率"? 但係期權好多時唔係做即月喎......

      Delete
    2. 你用多少時間賺取這5.79%?
      一年可以用同一筆資金做多少次?
      簡單x埋就係年度化回報率.... 當然世事無咁完美

      Delete
    3. 這只是單一次的操作,其他期權,有些做即月,有些3個月,咁我更加唔識計😥

      Delete
    4. 係呀,我講既係月回報嚟呀,你記得剩返12個月。😆

      Delete
  4. 唔駛期望/擔心遠期SP 會被提前行使。記返你張行使價$42.5 的Put 當時市面bid/ask 價係幾多,應該點都會高過$5。

    Option 買家就算想止蝕,合理做法都係賣出正股($37.76) 再Sell 埋左張Put option,咁佢加埋收返的錢會多過以$42.5賣俾正股你。主要原因係期權有時間值,一行使就直接將時間值歸零。唯一例外係 SC 後,買家想收息(Call option 行使價不會因除淨改變) 所以在除淨前行使Call option。

    自己好少做遠期的short side(多數做一兩星期,因為時間值在最後一星期先跌得勁。當然做Long side 就唔會買太短期的), 始終係賺粒糖蝕間廠的遊戲。如果長期睇好就寧願等位買入,總比為期權金而錯失買入機會好呢...

    ReplyDelete
    Replies
    1. 只做1-2星期?唔係話short side, 時間值係我哋朋友嗎?

      Delete
    2. 做Short Side, 的確時間值係好朋友, 但有時現價價位比時間值對權金的影響更大, 例如, 假設nio現價46, 開12月12日到期@42.5的SP可能權金有1.5蚊吧 (估的, 無check), 但如果等正股跌到42再開SP, 咁權金可能就有3蚊了 (都係估的, 我唔太識計, 但想表達的係股價跌幾蚊權金會翻倍).
      而且, 開遠期SP, 如果遇到股價大跌, 會大大增加保證金要求, 如果師姐留足錢接貨, 咁當然就無問題, 但大部分人都唔會留足的, 遠期SP配合大跌可能會爆倉的. 而且太遠期的話, 有時你想平倉止蝕都未必做到, 未必有人肯做你對家, 就算真係有, 價差都肯定大.

      Delete
    3. 你講解得好清楚呀,謝謝你
      咁我等股價跌,才買SP; 股價升,就買SC, 回報就會更好喇

      我暫時都唔敢做槓桿,剛剛check咗,leverage只有0.82
      全部都係用現金,等接貨嘅

      Delete
    4. 做SP, 盡量有短時間就做短時間, 因為股市變化太大, 即使時間係朋友, 太長時間的話, 時間消耗得慢, 而且接近到期日前先出現變化, 例如跌穿strike price好多, 就回報已經不同

      所以我自己寧願做10次短期SP, 都唔會做一次長期SP, 收既錢也不會比長期少~

      Delete
    5. 補充, 應該話如果臨到期前先大跌, 就已經無回報可言, 所以如果長期睇好, 應該係做遠期call, 而非做SP~

      Delete
    6. 有貨先可以SC
      如果做遠期long call,到時冇貨畀人,就要槓桿了

      Delete
    7. LC 係買貨呀~ LP 先係要畀貨人。但long side 風險有限,如果唔想槓直接賣左張option 就ok.

      自己的做法係大價股先會做SC(當然係covered),做高過現價唔少的SC 當止賺。例如手上有200股TSLA 就做100 股。全倉做晒的話,心裡又會有啲唔踏實驚真係到價時走寶。同理,SP 就係自己肯出錢買的價位,通常都係有得做一星期就一星期,最多下星期再睇價位再做唔同行使價。

      做long 的話就相反,起碼做幾星期甚至一兩個月後呢...

      Delete
    8. 做咗2次實驗,買LP都係輸。
      我唔敢買long side lu.
      現時IB倉內,short put嘅預期接貨錢,已經用晒。
      (雖然唔知有冇機會接貨)
      會繼續上堂、睇書,學吓嘢先。

      Delete
  5. Replies
    1. 😅 我做緊實驗咋
      睇緊伊面boss (皮老闆)的Patreon 期權教學,還有跟活道靚太的期權班,學習階段
      試吓期權、正股,邊樣回報好些

      Delete
  6. I admire you very much for so diligence in learning
    the financial derivatives.
    Hope you will have a great success.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks
      Fingers crossed
      Do you have a blog too?
      Maybe we can learn better and faster from each other

      Delete
  7. Yes you're right, let's get better by mutual sharing.
    Sorry, I don't have a blog because I have not much good ideas of game theory for investment.

    ReplyDelete
  8. 哈,睇完學到嘢,玩過股票期權,又玩過恒指期權,股票期權真系要顧及好多方面,岩開始研究short side ,之前做過long side call贏面大,可能系因岩方向?但做long put 就真系輸多,遇到牛皮市:”),我呢種都系錯方向定遇到牛皮市唔識做反應呢? 可以指點迷津?謝謝

    ReplyDelete
    Replies
    1. 嘩!
      我新手嚟喎,點識指點你喎😥
      今年3月至今,個市都係慢牛,long call賺,正常呀
      Long put,睇錯市,你有冇止蝕?

      反思自己的投資操作、策略,可能有幫助?

      Delete
  9. 但有嘢學到喎😆
    冇啦,磨左兩日想等佢跌返,結果一次比一次肉赤,set 止蝕位好重要,就算錯左方向未至於去到大損失🤪

    ReplyDelete
    Replies
    1. 止蝕真係好緊要
      我見J Law, 雲地, 都係勇敢止蝕的表表者
      米兄都寫咗篇賠率、勝率,你可以睇睇, 我放咗喺今日剛寫篇文章度

      Delete
  10. 師姐 想請問手持tsla 550put 後天到期 是不是很大機會賣不出去到期要迫著行權了?現價是669

    ReplyDelete
    Replies
    1. 你嘅係long put? Short put?
      Short put,到期日在$550之上,你袋權金。
      在$550之下,你預錢接貨。
      Long put, 睇你正股幾錢、幾時買,買咗幾耐。
      如果TSLA$900入,現價$669, 扣除時間值,可能平倉仲有賺。

      Delete
    2. 昨天才入...現價盤前700左右了,如果在到期前沒賣出 會怎樣

      Delete
  11. 版主妳好, 我是新手, 請問如果我SHORT PUT, 持倉顯示嗰隻期權價值升, 然後顯示持倉盈虧是負數, 而且是價外, 到期都維持咁樣, 結果會係我需要接貨之餘仲要虧損期權價值差價嗎? 另外接貨意思就係我將會買入某隻股票, 即例如TSLA X 100股既意思?

    ReplyDelete
    Replies
    1. 謝謝你的留言。
      你的問題有點複雜,我一陣寫一篇文章,用我的真期權倉,簡單做示範解說。

      Delete
    2. 寫好了
      這次先解答你的問題
      下次再用我的真倉去示範
      https://licat.blogspot.com/2021/03/q.html
      如果我解答得唔清楚,再告訴我
      有問有答,教學相長,真好
      希望幫到你

      Delete